Mlýnek máme vybraný, voda připravená, už je asi na čase podívat se na nějaký ten kávovar ? Hned na úvod je třeba říct, že se budeme věnovat pouze pákovým espresso přístrojům. Automaty a spol. hledejte jinde…
Při výběru kávovaru je (jako vždy) zásadní otázka, jak máte v plánu kávovar používat. Mléko v kávě považujete za urážku? Bez svého cappucina si nedokážete představit ráno? Připravíte si 2x do týdne jedno espresso nebo pořádáte každý týden kávové večírky pro 10 lidí? Každá z těchto otázek vede k jinému výběru kávovaru, takže opravdu nepodceňujte přesnou definici vašich budoucích kávových nároků.
Způsob ohřevu vody celkem jasně definuje jednotlivé kategorie espresso kávovarů, proto se ho budu držet i v tomto článku. Základní skupinou pákových espress je jednoboilerový kávovar. Jak už název napovídá, má jen jeden boiler pro ohřev vody. To s sebou přináší řadu nevýhod, ale také pár pozitiv. Předně, jednoboilerové kávovary jsou levné. I ty nejkvalitnější seženete do 20.000,- Kč. Navíc jsou malé, takže v kuchyni nezaberou mnoho místa. Tolik k výhodám…
Problémem jednobilerových kávovarů je to, že zvládnou vždy jen jednu věc – extrakci kávy nebo páru/horkou vodu. A přechod mezi těmito dvěma funkcemi vždy chvíli trvá, protože se musí změnit teplota boileru. Tou chvílí může být klidně minuta a víc. Minuta, po kterou vaše espresso stojí, stydne a čeká na to, až budete moct připravit mléko. A nebo vaše skvěle napěněné mléko ztrácí svou konzistenci, protože espresso si dává na čas. Navíc, boiler není úplně velký, právě proto aby čekání na změnu tepelného režimu bylo co nejkratší. U těch nejlepších jednoboilerů jde o objem cca 0,3 litru. A pokud si pořídíte verzi bez PID, může být menší problém s tepelnou stabilitou kávovaru. Ale to už je problém jen pro ty největší kávové perfekcionisty.
Přes výše uvedené nedostatky najdete v této kategorii skvělé přístroje, nejznámější je asi Rancilio Silvia. Skvělý kávovar vyrobený z profesionálních součástek, nenajdete v něm ani gram plastu na místech, kde plast nemá co dělat a poté, co se se Silvií stanete přáteli vám budou odměnou skvělé shoty vynikajícího espressa, skleničky báječného flatwhite nebo šálky plné úžasného cappuccina. Jen to prostě všechno déle trvá…
Poloprofesionální kávovary pro domácí použití s sebou nesou zkratku HX (heat exchanger). Takový kávovar má sice pořád jen jeden boiler, ale mnohem větší – kolem 2 litrů. A součástí boileru je chytré udělátko (nechtějte po mě detaily), díky kterému dostanete z kávovaru kávu i páru současně a v podstatě libovolně dlouho. Geniální a prudce návykové. Navíc tepelná stabilita kávovaru je mnohem lepší, zvlášť pokud vyberete takový, který má hlavu E61.
Jenže… Cena těchto kávovarů začíná kolem 30.000,- Kč a jsou výrazně větší, než jednoboileroví drobci. Navíc ohřát 2 litry vody trvá výrazně déle, než 0,3 litru, takže starty kávovaru jsou delší. Je dobré, že v této kategorii už asi nekoupíte špatně. Čínští výrobci do této kategorie moc nenakukují, snad kromě Catleru. Zbytek jsou kvalitní přístroje z těch nejlepších materiálů, které sdílí velkou část svých komponent s profesionálními bratříčky.
Kdo by si tedy měl takovýto kávovar pořídit? Nemyslím si, že kávovary v této kategorii se hodí pro začátečníky. Jednoznačně by to měl být zkušený fanda do kávy, který využije nejen espresso, ale také páru.
Top level v kategorii domácích kávovarů, které mají dva boilery. Jeden se stará jen o přípravu vody pro espresso a bývá menší (0,3-0,8 litru) a druhý, který obslouží páru a horkou vodu s objemem kolem 2 litrů. V podstatě jde jen o zmenšené verze profi kávovarů, nenajdete tu nic amatérského. I když, zmenšené až tak nejsou, třeba takový Rocket Espresso R 58 váží neuvěřitelných 29 kilogramů! A tomu odpovídá i cena, která začíná kolem 70.000,- Kč a končí v nedohledu. Za své peníze ale dostanete nekompromisní výkon. Takže pokud jste bohatý kávový superfajnšmekr s velkou kuchyní, který pravidelně pořádá espresso orgie, jděte do toho ?
Jaký kávovar máte doma vy? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem…